Het vallen in de Geest

De manier waarop dit gebeurt verschilt nog wel eens. De ene keer wordt degene die tijdens gebed op het voorhoofd aangeraakt wordt en daardoor achterover valt dan door iemand opgevangen en met een kleed of doek bedekt zodat die persoon dan kan “rusten in de geest”. Sommigen blijven een half uur of langer liggen terwijl rondom hen heen de dienst gewoon verdergaat. In dat geval is het laten “vallen in de geest” dus goed voorbereid en wordt er een strakke regie gehandhaafd. Een andere keer kan dit fenomeen daarentegen ook chaotisch verlopen als hele groepen bezoekers tegelijkertijd spontaan achterover vallen, ongeacht of ze zich nu op het podium of gewoon in de zaal bevinden. De mensen vallen dan over elkaar heen, stoelen en banken vallen om en soms raakt daarbij ook vrouwenkleding in de war, wat nooit Gods bedoeling kan zijn in een samenkomst, want er staat immers geschreven dat God geen God van wanorde is (1 Corinthiërs 14:33).
Toch heerst er in deze massale manifestaties vaak zo’n grote wanorde dat er zelfs mensen zijn die bij het achterover vallen dermate ongelukkig terecht komen dat ze medische hulp nodig hebben. Ik kan mij niet voorstellen dat dit het werk van de Heilige Geest zou zijn, en toch wordt dit stellig beweerd. Sommigen vallen spontaan achterover, anderen worden letterlijk geduwd. Ik weiger in elk geval om in deze Bijbelstudie het “vallen in de geest” met een hoofdletter “g” te schrijven omdat deze manifestatie zo tegengesteld is aan de Bijbel dat hier duidelijk een andere geest aan het werk moet zijn! Kijk zelf maar wat daar in deze samenkomsten allemaal gebeurt.
Op o.a. YouTube en Google Video kunt u tientallen filmpjes vinden met weerzinwekkende beelden. Sommigen vallen uit zichzelf, anderen bezwijken onder de groepsdruk. Sommigen van hen die op de vloer liggen, tuimelen rond, anderen schokken. Sommigen lachen hysterisch terwijl anderen wenen en luid kreunen. Sommigen rollen over de vloer terwijl weer anderen bewusteloos lijken te zijn. Sommigen herstellen onmiddellijk en gaan terug naar hun stoel, anderen blijven 5 tot 10 minuten liggen en weer anderen blijven zelfs tot aan zes uur bewusteloos!
De charismatische leiders willen ons wijsmaken dat wij dit allemaal niet aan het Woord hoeven op te toetsen, “want God doet nieuwe dingen”, maar dat is een onschriftuurlijk en extreem gevaarlijk advies. Ons wordt door Paulus juist geleerd dat wij alles moeten toetsen en elk kwaad moeten vermijden, in welke vorm het zich ook voordoet. (1 Thessalonicenzen 5:21).

2 Comments Add yours

 1. Ton Nuiten says:

  Het is opmwerkelijk dat ik dit hier lees nl. dat een van de vele kenmerken van zowel de Torontoblessing als Kundalini-Yoga het “bovennatuurlijk ruiken van geuren” is.Bij “Manifestaties Kungalini Yoga” zie ik, “De geur waarnemen van bloemen, wierook”. In april dit jaar (2018) was ik op en zondagmiddag bezoek bij een famililid, een broer. We zaten zo te praten toen het gesprek kwam op de charismatische beweging. Toen vetrelde hij me dat hij ergens geweest was (waar dat was, vertelde hij er niet bij), waar hij de geur van bloemen geroken had. En zei hij erbij, er waren daar beslist geen bloemen of planten. Hij wist mij ook te vertellen. wat dit betekende, “God wilde mij hiermee bemoedigen”.Hij vertelde dat hem dit tweemaal overkomen was.

  Nu wist ik dat hij wel vaker wat onzin sprak, dus maakte ik mij er verder niet druk om; vermoedelijk was daar waar hij was, eerder een meisje of vrouw geweest die er de gelegenheid had genomen wat parfum te gebruiken, weggegaan was, waarna mijn broer er kwam. En die dacht natuurlijk dat de parfum die hij rook, iets bovennatuurlijks van God moest zijn! Nu, zoals altijd zit ik regelmatig op het internet en nu zocht ik iets over het “vallen in de Geest”. Na wat zoeken, kwam ik hier terecht, begon te lezen en las toen over o. a. het “bovennatuurlijk ruiken van geuren”. Ik denk, warempel, dat is wat mijn broer mij destijds vertelde! Helaas is het zo, dat het heel erg moeilijk zo niet onmogelijk is, om hem ervan te overtuigen dat er iets wat de charismatische beweging betreft, verkeerd zou kunnen zijn. “Geen discussie! “, is dan altijd de reactie. Ik weet nu echter in ieder geval dat ik de bron van de bloemengeur die mijn broer zei te hebben geroken, nu ken.

  Like

  1. Geachte Ton Nuiten
   Wat jij verteld over het waarnemen van geuren is mij ook bekend van mensen die mij dit 30 jaar ook vertelde, dus dit zijn bijzondere wonderen van Gods grootheid en terug te vinden is in de gaven van de Geest. Je moet begrijpen dat ik uit de Stromen van Kracht tijd komt waar veel wonderen en tekenen gebeurden van genezingen en bevrijdingen. Nu is het voor iedereen anders hoe iemand een wonder of teken ziet. Ik heb vanuit deze tijd een andere misleidende wonderwerkingen gezien die eigenlijk niets meer met de wonderen die Jezus en de discipelen deden terug te vinden is. We moeten zeer kritisch zijn maar niet het kind met het badwater weggooien. Ik geloof dat met gebed voor genezing een stroom van kracht iemand kan bezielen en iemand niet meer op zijn benen kan staan, maar het is niet de bedoeling dat deze bijwerking een hoofdwerking wordt waarbij bosjes van mensen vallen, dan wordt het iets abnormaals wat afwijkt. Ik adviseer het boek van andrew Strom aan te schaffen met de titel. “infiltreren valse geesten in de kerk” ISBN 9789461932679. Andrew is opgegroeid in deze wereld en weet dat er steeds meer valse leringen en misleidingen via deze charismatische kerken binnensluipen, waardoor de werkelijke gaven niet meer te onderscheiden zijn. Dit gaat de komende jaren steeds meer de kerken overspoelen. Wees op je hoeden en laat je niet leiden door deze ervaringen.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s